styczeń21 , 2022

Jak przygotować obłędnie zdrowy tort burakowy?

Najnowsze

Jak przygotować obłędnie zdrowy tort burakowy?

Czy ciasto może być obłędnie smaczne, ale i zdrowe?...

Top 3 duże błędy, które ludzie popełniają przy pielęgnacji tatuażu plus 3 sprawdzone rady

Coraz więcej osób jest zainteresowanych wykonaniem sobie tatuażu. Nawet...

Mikołajowa metamorfoza – zrób coś dla siebie. Top 3 pomysły

Mikołajki zbliżają się wielkimi krokami. Zazwyczaj najbardziej cieszą się...

Czy ciasto może być obłędnie smaczne, ale i zdrowe? Cóż, wydaje się, że nie do końca. Ale my udowodnimy, że jest to możliwe. Przedstawimy Wam ciekawy przepis na wyjątkowo zdrowy tort burakowy. Tutaj musicie też wiedzieć, że bardzo łatwo można go przygotować, a przy tym zawsze się udaje.

Przygotowania czas zacząć

Nie ma się co oszukiwać, że smak ciasta nie zależy od użytych składników, wszak mają one kluczowe znaczenie. Nie inaczej jest teraz, wszak aby ciasto było rzeczywiście bardzo smaczne, koniecznie musicie użyć dobrej jakości składników. W tym przypadku największe znaczenie mają same buraki. Warto wybierać mniejsze sztuki, które są słodsze. Warto także kupić je na targu, a nie w supermarkecie. Na pewno duże znaczenie mają też jajka, bo ich użyjemy w naszym przepisie. Tutaj polecamy jajka od kur z wolnego wybiegu. Wiadomo, że estetyka jest ważna, a można powiedzieć, że nawet bardzo ważna. Dlatego też tort należy podać w odpowiedni sposób. Tutaj mamy na myśli podkład pod tort. Możecie zdecydować się na wersję glamour, w kolorze złotym, ale i postawić na zdecydowanie większa klasykę. W jednym i drugim przypadku taka podkładka do tortu wydaje się niezbędna. Skoro trochę o teorii było, to czas przejść do przygotowania wypieku.

Pieczemy buraczane ciasto

Jest wiele osób, które niekoniecznie przepada za burakami. I cóż, mają to tego prawo. Niektórych denerwuje smak, a innych zapach. Na szczęście w cieście dają one sporą słodycz, zatem tak naprawdę nikt nie pozna, że to ciasto buraczane. O tym fakcie lepiej poinformować, gdy już porcja łakoci zostanie pochłonięta. Ale przejdźmy już do rzeczy. Na początek około 20 dag obranych buraków gotujemy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy. Na 2 litry wody dodajcie 100 ml soku z cytryny i taką samą ilość soku z pomarańczy. Gdy buraki będą miękkie, wyciągamy je z wody i blendujemy na gładką masę. W następnym kroku przekładamy ją do wysokiego naczynia, dodajemy jedno jajko, dwie łyżki miodu i ponownie mieszamy. Teraz czas na mąkę. Oczywiście warto wybrać pełnoziarnistą, którą rzecz jasna przesiewamy. Do masy dodajemy około 2 szklanki. Teraz mikserem miksujemy ciasto na gładką masę. Pozostaje już tylko dodanie połowy szklanki wiórek kokosowych. Ponownie mieszamy, przekładamy gładką masę do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest gotowe wyciągamy z blachy i umieszczamy na podkładzie pod tort. Gdy ostygnie należy go przeciąć w poprzek, tak aby powstały dwa blaty.

Czas przygotować krem

Skoro ciasto jest już gotowe, to najwyższy czas przygotować pyszny i zdrowy krem. W tym przypadku bazą będą orzechy, owoce oraz mleko kokosowe. Otóż w małym rondelku umieszczamy około 10 dag zmielonych orzechów włoskich, zalewamy je połową szklanki mleka kokosowego i gotujemy. Krem nie będzie idealnie gęsty, ale zaraz się z tym uporamy. Gdy masa jest gotowa, dodajemy do niej garść malin, jagód oraz pokrojone w małą kostkę truskawki. Całość mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez minutkę. Jeżeli masa wydaje się Wam mało gęsta, to warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Teraz możemy już nałożyć krem na jeden blat, a następnie przykryć go drugim. Tort umieszczamy w lodówce na około 30 minut, a w międzyczasie przygotowujemy dekorację ciasta.

Dekorowanie ma znaczenie

Teraz przejdźmy do dekorowania ciasta. W tym przypadku przygotujemy buraczane świderki o czekoladowym smaku. Na początek surowego buraka trzemy na tarce o grubych oczkach albo obieraczką tworzymy świderki. Teraz na rozgrzanym tłuszczu kokosowym smażymy je aż staną się chrupiące. A gdy już takie są, dodajemy na nie około jeden rządek czekolady surowej i całość ponownie mieszamy. Formujemy coś, co będzie przypominać stroik i umieszczamy na blacie. Jeżeli obawiacie się, że może zsunąć się z tortu, to wystarczy tylko jego blat przesmarować odrobiną miodu. Ciasto ponownie ląduje w lodówce – tym razem jednak na kilka godzin i po tym czasie gotowe jest do podania. Gwarantujemy, że nikt nie pozna, że to tort buraczany i to bardzo zdrowy. Swoją drogą takie ciasto świetnie się prezentuje i przyciąga też uwagę. Wyczuwalny jest duży posmak słodkości i czekolady.

Koniecznie skorzystajcie z naszych rad. Ten tort zawsze się udaje i wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Dlatego naprawdę warto!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here